Natură fără frontiere: rezultatele concursului

Quote icon

14 ianuarie 2021

Timp de un an, 125 de elevi bihoreni s-au implicat trup și suflet într-un concurs despre misterioasa dropie și natura înconjurătoare.

Natură fără frontiere: rezultatele concursului

Iată că a trecut mai bine de un an de când am lansat concursul "Natură fără frontiere", adresat elevilor din clasele primare (III-IV) și gimnaziale (V-VIII) din județul Bihor.

La fel ca toată lumea, am încercat și noi să ne adaptăm restricțiilor impuse, am extins termenele limită și mare ne-a fost bucuria când am constatat că, în pofida crizei prin care treceam cu toții, am avut un număr mare de echipe participante, iar copiii au fost extrem de motivați.

Echipele, formate din câte trei elevi, au avut ocazia să-și dezvolte gândirea logică, imaginația, creativitatea, spiritul de echipă, întrucât trebuiau să rezolve exerciții practice, să scrie compuneri (ex. un anunț matrimonial pentru căutarea unui dropioi), să facă ilustrații (ex. o compoziție artistică cu o pană de dropie), să facă împreună o acțiune ecologică sau să joace diverse roluri (ex. un dropioi în timpul unui ritual de curtare sau al unui judecător, avocat sau inculpat în cadrul unui tribunal ecologic).

 Etapele concursului (în cifre):

 •  ► etapa I552 elevi înscriși la secția română și maghiară (184 echipe), sub îndrumarea a 65 de învățători și profesori.

  •    - au terminat prima rundă: 176 echipe (528 școlari)
  •    - aplicanți din Bihor: Salonta, Oradea, Livada de Bihor, Cefa și Sântandrei.
  •  
 •  ► etapa II258 elevi (43 + 43 echipe de la secțiile română și maghiară) au rezolvat sarcinile acestei runde și s-au calificat pentru etapa finală.

 •  ► etapa III: 125 elevi (24 echipe la secția română + 20 la secția maghiară) au finalizat această etapă, pentru care punctajul a fost acordat de către un juriu format din cinci persoane: un pedagog, un specialist în comunicare, un reprezentant din partea Primăriei Mun. Salonta, un biolog și un profesor universitar.

Rezultatul final: 50% - punctele obținute în etapele I și II și 50% - punctajul obținut în etapa III.

Oricât de mult ne-am fi dorit să ne întâlnim cu echipele care au terminat cu brio primele două etape și să organizăm o finală în direct, pandemia ne-a obligat să rămânem, nu doar în ceea ce privește etapa finală, dar chiar și desemnarea câștigătorilor, în mediul online.

Aici puteți vedea o prezentare care conține situația echipelor de la ciclul primar și gimnazial de-a lungul concursului (secția română), rezultatele finale și premiile echipelor câștigătoare.

Felicitări tinerilor concurenți și mulțumiri pedagogilor care i-au îndrumat!

COMUNICAT DE PRESĂ - rezultate concurs


Și ca să vă convingem de talentul, umorul și creativitatea copiilor, vă arătăm câteva lucrări din ultima etapă a concursului.

 • ► Scrisoare către salontani 
 • ► Anunț matrimonial pentru căutarea unui dropioi
 • ► Compoziție artistică cu o pană de dropie

În încheiere, vă împărtășim câteva cuvinte din partea unei profesoare-îndrumătoare, dar și din partea unuia dintre câștigătorii concursului.

„Vă mulțumesc! Succes și felicitări tuturor elevilor, iar organizatorilor mulțumiri pentru oportunitatea de a oferi copiilor o altfel de învățare, de cooperare, de relaționare și un nou mod de a privi mediul înconjurător și viețuitoarele.”
Prof. Elena Viorica Brege / Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

 

“Exercițiul care mi-a plăcut cel mai mult a fost subiectul nr. 6. [n.r. joc de rol într-un tribunal eco, în cadrul se judeca o ilegalitate contra naturii]. Faptul că am jucat toate cele patru roluri (judecător, procuror, avocat și inculpat) a reprezentat pentru mine o mare provocare, o realizare la fel de mare, dar... și un gând timid privind o viitoare carieră în magistratură sau... în dramaturgie (regie film sau teatru).”
Petrache Andrei Ovidiu, cls. a IX-a / Col. Naț. „Teodor Neș” din Salonta, Bihor (Echipa Țipar) 

Coordonatoare concurs și responsabile de educație ecologică: Kelemen Katalin, Papp Judith (Asociația "Grupul Milvus")