Ținutul dropiei se pregătește pentru a primi vizitatorii

Quote icon

27 februarie 2023

Proiectul nostru, lansat în martie 2018, mai are de finalizat doar câteva activități până în 30 iunie 2023, dată care va marca finalul proiectului.

Ținutul dropiei se pregătește pentru a primi vizitatorii

Proiectul are la bază un parteneriat transfrontalier, public-privat, între Primăria Municipiului Salonta (lider de proiect), Asociația Milvus Transilvania Vest, respectiv Primăria Orașului Békés și Asociația Körösök Völgye Natúrpark din Ungaria.

Pe partea română, proiectul a fost construit în jurul dropiei, specie critic periclitată (CR) în România și clasificată sub categoria VU (vulnerabil) la nivel global, și s-a concentrat pe trei direcții: turism, conservarea naturii, educație și conștientizare.

În 2022, Primăria Municipiului Salonta, liderul proiectului, a realizat niște activități importante pentru protejarea și punerea în valoare a patrimoniului natural local (pe care le puteți viziona în materialul video de mai jos):

  •  a finalizat construcția unui centru de vizitare la Salonta (la ieșirea spre Arad, pe DN79/E671);
  •  a amenajat un pod peste o zonă umedă (lac eutrof);
  •  a finalizat construcția unui turn de observare;
  •  a construit o pistă de biciclete până la turnul de observare.

Turiștii se vor putea familiariza cu valorile naturale și culturale ale pustei salontane parcurgând, pe jos sau pe bicicletă, traseele a patru rute tematice, căci, până la finalul proiectului, vor fi expuse 23 de panouri informative și se va tipări un ghid în trei limbi (română, maghiară și engleză) cu rutele tematice.

În încheiere, vă invităm să urmăriți aici un alt material retrospectiv cu dropiile de la Salonta, surprinse în decursul anului 2022.


  • Text și editare video: Laura Turdean 
  • Foto: Asociația ”Grupul Milvus”