Recensământul de iarnă al dropiilor | Salonta, România

Quote icon

21 ianuarie 2021

Avem un număr record de dropii înregistrate în ultimii 10 ani în România: 40 de exemplare la Salonta, Bihor.

Recensământul de iarnă al dropiilor | Salonta, România

Recensământul de iarnă se efectuează în toate zonele populate de dropii din Europa Centrală (Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Serbia), simultan, pentru a evita dubla numărare a eventualelor exemplare “călătoare”.  

Pe 16 ianuarie 2021 am numărat la Salonta 40 de dropii: 10 masculi adulți, 4 masculi imaturi și 26 de femele. Acesta e cel mai mare număr de exemplare pe care noi, Asociația “Grupul Milvus”, l-am înregistrat în ultimii 10 ani pe teritoriul României. Pe partea cealaltă a graniței, în zona Mezőgyán (Ungaria), colegii de la Parcul Național Körös–Maros nu au observat nicio dropie.


Recensămintele de iarnă din ultimii ani ne confirmă că exemplarele populației transfrontaliere de dropii de la Salonta-Mezőgyán preferă să ierneze la Salonta. Următorul recensământ de dropii va avea loc la primăvară, în timpul sezonului de rotit (ritualul specific de curtare).

Programele de monitorizare (recensământul de iarnă și recensământul de primăvară) sunt instrumente importante pentru conservarea dropiilor și ne ajută în analiza evoluției efectivelor, a schimbărilor care au loc la nivelul populației, precum și a tendințelor pe termen lung.

Text și foto: Asociația “Grupul Milvus”