Dropia a murit, trăiască dropia!

Quote icon

11 februarie 2019

Cum ar suna povestea în care dropia, Stonehenge, Sting, Înaltul Sheriff din Wiltshire, David Attenborough, Prințul Charles și un grup de voluntari sunt țesuți laolaltă cu un fir epic?

Dropia a murit, trăiască dropia!

Da, suntem pe tărâm britanic, în comitatul Wiltshire, în zona numită Câmpia Salisbury, în apropiere de Stonehenge. La aproape 200 de ani după ce ultima dropie a fost omorâtă și specia declarată oficial ca fiind dispărută din Marea Britanie, proiectul Grupului Dropia (The Great Bustard Group), de reintroducere a speciei în țară, dă, în sfârșit, roade. Populația, compusă din circa 70 de exemplare - 35 masculi și 35 de femele, dintre care 23 de peste 2 ani, adică capabile de reproducere, este considerată auto-susținătoare.

Ruth Manvell The Great Bustard Group țarcuri dropii UK
Ruth Manvell ne arată țarcurile pentru dropii
Ruth Manvell David Waters Great Bustard Group centru crestere pui dropii UK
La centrul de creștere a puilor cu Ruth și David

Începând cu 2004, grupul a adus sute de pui și ouă din Rusia și Spania, pe care i-a crescut sub reguli stricte, pentru evitarea fenomenului numit imprinting (adică atașarea puilor de persoana care-i hrănește și îngrijește) și pe care i-a eliberat apoi în sălbăticie.

Pe Câmpia Salisbury, dropiile au la dispoziție întinse teritorii aflate în proprietatea armatei. Aici nu există linii de tensiune care să le pună viața în pericol sau să aibă efect de barieră asupra lor. Habitatul lor constă atât în pajiști, cât și în terenuri agricole. Sting și soția lui locuiesc în zonă, iar dropiile vizitează terenurile artistului.

Diploma The Great Bustard Group UK cel mai bun proiect de conservare din 2017 Wiltshire
Diploma acordată Grupului Dropia ​​​​​pentru cel mai bun
proiect de conservare din 2017 din Comitatul Wiltshire
Andra Brece Nicky Alberry High Sheriff Wiltshire
Colega Andra Brece împreună cu Nicky Alberry,
Înaltul Sheriff al Comitatul Wiltshire (de la stânga la dreapta)

Nicky Alberry, Înaltul Sheriff din Comitatul Wiltshire (funcție înființată în 1066), una dintre puținele femei care a ocupat această poziție de-a lungul istoriei, ne povestea cu mândrie că pe pălăria ceremonială poartă pene de dropie, găsite pe un teren din apropiere. Nu e întâmplătoare asocierea, căci dropia e chiar figura centrală de pe steagul comitatului. Doamna Sheriff a venit să cunoască delegația noastră și ajută cu plăcere grupul Dropia promovând proiectul la diferite evenimente publice sau de strângere de fonduri.

Voluntarii grupului au realizat un scurtmetraj despre proiect, l-au contactat pe David Attenborough, care a acceptat să-l nareze. Prințul Charles, care i-a urmărit încă de la începuturi, a vizitat situl de proiect în 2017. În același an, o dropie cu totul neobișnuită a devenit o vedetă locală – Gertrude, femela care se plimba nestingherită în apropierea megaliților și a turiștilor de la Stonehenge.

The Great Bustard Group UK RoHu14 Nature Corner delegatie vizita de studiu
Delegația noastră româno-maghiară împreună cu gazdele, Grupul Dropia (Foto: Grupul Dropia)

E o adevărată bucurie și un mare privilegiu să fii alături de acest grup de voluntari. Sunt printre ei: fermieri, foști polițiști, foști veterinari sau persoane care au lucrat în diferite proiecte de conservare în Anglia și în străinătate. În mare parte, au vârsta între 54 și 70+ de ani, mulți sunt pensionari și cred cu tărie că e bine să fii activ și să te dedici unei misiuni. Experiența de viață îi îndeamnă să lase ceva valoros generațiilor viitoare și ne face să ne întrebăm dacă ar putea cineva contrazice o asemenea echipă.


Pe 5 februarie 2019, echipa proiectului Nature Corner a ajuns în Marea Britanie. Scopul vizitei a fost familiarizarea cu proiectul de repopulare de dropii, dar și cunoașterea Grupului Dropia (The Great Bustard Group), care activează de peste 21 de ani. Ne-a impresionat entuziasmul neobosit și le suntem recunoscători pentru căldura cu care ne-au primit și pentru experiența împărtășită. 

Text: Laura Turdean, Foto: Grupul Milvus