Cine a zis că dropia nu poate ajunge la teatru?

Quote icon

10 decembrie 2021

Vestea confirmării cuibăritului dropiei în România a inspirat-o pe scenografa de teatru Cristina Milea să creeze o colecție de costume dedicate unor specii pe cale de dispariție.

Cine a zis că dropia nu poate ajunge la teatru?

Colecția se numește “Look around” și va fi găzduită de platforma Șarlatan, un proiect creativ, non-profit al Cristinei unde prezintă costume-instalații realizate din deșeuri plastice sau textile. Costumul DROPIA este purtat de actrița Alina Șerban și a apărut deja pe coperta Revistei Scena.ro.

Am vrut să aflăm mai multe despre procesul creativ care a purtat-o pe Cristina Milea până la dropie (și la noi) și i-am adresat câteva întrebări.


De ce ai ales dropia?

Pe la sfârșitul izolării în mai 2020, când toate știrile de pe toate canalele media alimentau doliul global, mi-a atras atenția și singura perspectivă pozitivă: felul în care Planeta își recuperează resursele când oamenii stau puțin pe loc. Cea mai de impact știre pentru mine a fost reapariția Dropiei. M-a pus pe gânduri. Nu suntem numai noi pe aici și de multe ori uităm să avem grija consecințelor propriului consum asupra naturii. Am început să citesc despre pești și păsări rare sau pe cale de dispariție și poveștile lor m-au fascinat. În 2021, sub umbrela sarlatan.ro împreună cu colegii mei, am făcut câteva ședințe foto cu costume din deșeuri plastice și textile, inspirate de aceste specii, într-o colecție numită "Look around". Deși Dropia a fost ultima lucrare, e cea care a inspirat întreaga colecție.

Ce trăsături ale dropiei te-au inspirat în crearea costumului?

Armonia penajului și felul în care se reflectă în lumina solară când dă din aripi.

Care ar fi mesajul pe care vrei să-l transmiți cu această creație?

Mesajul este exact ce îmi inspiră mie această pasăre: grație, determinare, forța autovindecării și o perspectivă mai largă asupra vieții. Dacă o pasăre și-a "revenit din trauma dispariției", cred că putem învăța și noi.

***

  • Foto: Bogdan Dincă, actriță: Alina Șerban, costum: Cristina Milea, sub umbrela sarlatan.ro
  • Redactat de: Laura Turdean, Asociația “Grupul Milvus”